Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απόστολος Αλεξόπουλος Γιατί καταψηφίσαμε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες (video)


_Σφοδρή κριτική τόσο στις διαδικασίες που ακολούθησε το ΥΠΕΚΑ όσο και στο περιεχόμενο των συμβάσεων παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο, άσκησε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος, γεωλόγος καθηγητής ο ίδιος.

Αφού ανέφερε ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4001 και το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη σύσταση, στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία της Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, η οποία έχει από το νόμο όλη την ευθύνη και αρμοδιότητα για να καθορίσει τον τρόπο παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και να επιλέξει τον καταλληλότερο από τους ενδιαφερομένους, παρέθεσε σειρά από λόγους για τους οποίους «οι συμβάσεις αυτές είναι προκλητικά ετεροβαρείς υπέρ των ιδιωτικών εταιριών στις οποίες κατοχυρώθηκε το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων».

Όπως τόνισε, ωστόσο, ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο δεν είναι διαδικαστικός. Όπως είπε: «Τις καταψηφίζουμε γιατί οι συμβάσεις αυτές, δεν προάγουν, δεν προασπίζουν, και δεν κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, του ελληνικού λαού. Γιατί εκχωρούνται σκανδαλωδώς, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μέσο και μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στους ιδιώτες μισθωτές.

Τις καταψηφίζουμε, όχι γιατί εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίθετος στις εξορύξεις και στην εκμετάλλευση των φυσικών πρώτων υλών, όπως πρόθυμα παπαγαλάκια αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης ασμένως διαδίδουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν.

Για μας, η αναζήτηση φυσικών πρώτων υλών, η αξιοποίηση και η ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας μας, των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται η σχεδιαζόμενη από εμάς παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τις καταψηφίζουμε γιατί εμείς, τόσο η έρευνα όσο και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θέλουμε να γίνει κάτω από ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από αυτό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο, με σαφώς μεγαλύτερο μίσθωμα που θα μεριμνήσουμε να εισπράττεται, με διαβούλευση και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, μεριμνώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων και μη διαταράσσοντας ζωτικές, παραγωγικές διαδικασίες που αναπτύσσονται ήδη σε μια περιοχή, όπως π.χ. ο τουρισμός».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 13.195 hits
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: